Wij werken gezamenlijk aan onze missie: het verbannen van fast fashion uit onze samenleving. Eén ding is zeker: samenwerken aan dit doel is letterlijk nooit saai! Door onze verschillende achtergronden en persoonlijkheden ontstaat er een heleboel plezier en een explosie van ideeën en activiteiten.
Lees hieronder meer over wie we zijn en wat ons bezig houdt.

MONIQUE DRENT

In 2012 ben ik gaan backpacken. Reizen en leven met al mijn bezittingen in een tas van 10 kilo is één van mijn beste ervaringen ooit geweest. Ik besefte dat ik maar heel weinig spullen nodig heb om gelukkig te zijn. Terug in Nederland ben ik dan ook heel geleidelijk mijn consumptiepatronen gaan veranderen. Ik ben door de jaren heen steeds minder gaan kopen en steeds creatiever geworden in het (her)gebruiken van meubelen, kleren en andere spullen. Vooral hergebruik van kleren bleek gemakkelijk en leuk te zijn. Ik heb geleerd om kleren helemaal ‘af te dragen’ en pas te vervangen als ze echt kapot zijn. En dat vervangen kan prima met tweedehands kleren die ik krijg van vrienden of koop in tweedehands winkels. De laatste maanden ben ik me steeds meer aan het verdiepen in toffe manieren om ook mijn afgedragen kleren te hergebruiken. Zo blijf ik constant leren, uitproberen en nieuwe dingen ontdekken.

Tijdens mijn studie Sociologie heb ik me bezig gehouden met het thema sociale beïnvloeding. Zo heb ik geleerd over de middelen die bijvoorbeeld fast fashion ketens gebruiken om hun kleren aan ons te verkopen. Deze blijken slim en slinks te zijn. We worden aan alle kanten beïnvloed, zodat we nieuwe kleren en andere spullen blijven aanschaffen. Ik vind het interessant om te onderzoeken hoe een idee zich door een netwerk verspreidt. Welke mechanismen zorgen voor bewustzijn en het verantwoordelijkheidsgevoel dat langzaam groeit in onze samenleving? Ik ben een activist en een verbinder. Ik ben nieuwsgierig, stel veel vragen, zit vol ideeën en idealen en vind het heerlijk om dit met andere mensen te delen.

 

LAURA SUIJKERBUIJK

Wat mij steeds meer is gaan boeien, is hoe de mensheid en samenlevingen zich hebben ontwikkeld en wat de oorzaken en gevolgen hiervan zijn. Het geloof in de vrije wil en keuzes van individuen en de vrije markt is tegenwoordig groot. Helaas heeft dit ideaal tot meer ongelijkheid, maatschappelijke problemen, milieuvervuiling en klimaatverandering geleid. Er heerst een onverzadigbaar verlangen naar steeds weer nieuwe kleren, en het liefst zo goedkoop mogelijk. Daar kiezen we niet zelf voor, maar we worden hierin meer dan we denken beïnvloed en gemanipuleerd. We worden op de verkeerde manieren getriggerd en happen massaal toe. “Vrijheid” betekent in mijn ogen dan ook iets heel anders dan kunnen doen wat je maar wilt.

Door mijn studie Sociale Geografie en werk in de stedelijke ontwikkeling, is het tot me doorgedrongen dat steden een steeds grotere concurrentiedrang hebben. Steden trekken maar al te graag populaire fast fashion ketens aan en willen de beste en leukste winkelstad zijn. Hierdoor ontstaan steeds meer eentonige consumptieparadijzen die indirect bijdragen aan milieuvervuiling, klimaatverandering en slechte leefomstandigheden.
Ik ben nieuwsgierig en onderzoekend, hou ervan om te filosoferen over verbanden en om mijn gedachten op papier te zetten. Ik kan blij worden van nieuwe inzichten en het liefst zet ik deze om naar praktische ideeën en concepten zodat er ook echt iets mee bereikt kan worden.