Het Kollektif

In onze consumptiesamenleving zijn mode en beauty populair. Mensen kopen over het algemeen steeds meer kleren, dragen hun kleren korter en bovendien gaan kleren veel minder lang mee dan vroeger. Trends en collecties volgen elkaar steeds sneller op, winkels zijn verleidelijk ingericht en  shoplogs bieden tips en inspiratie. Shoppen lijkt een nieuwe religie geworden. Modebladen blijven de geboden herschrijven en marketeers weten hoe mensen te doen geloven. Het is een religie waarin mensen en het milieu als offers worden gebracht. Helaas lijkt de honger naar steeds meer en goedkope kleren maar niet gestild te kunnen worden. Wij vinden dat het anders moet en kan. Het milieu en (textiel)arbeiders mogen niet langer de dupe zijn van ons koopgedrag.

Blijven hangen in deze frustratie vinden wij zonde. Daarom hebben wij in 2017 de stoute schoenen aangetrokken en Awearness Kollektif in het leven geroepen. Wij  willen een eerlijkere, socialere en duurzamere wereld door overconsumptie van kleren te verminderen. Wij willen met name drie gevolgen van overconsumptie aanpakken: Vervuiling, verspilling en uitbuiting van productie-arbeiders.

Vervuiling - De kledingindustrie is na olie de meest vervuilende industrie ter wereld. Het is alleen niet direct zichtbaar. Er is algauw 2500 liter water nodig voor de productie van één shirt en meer dan 7000 liter water voor de productie van één spijkerbroek. Hierdoor ontstaan grote water tekorten. Om nog maar niet te spreken over de chemicaliën die gebruikt worden voor het productieproces van materialen en rivieren die blauw kleuren door chemische verf.

Verspilling - Veel van de geproduceerde kleren worden nooit of maar geel kort gedragen en belanden al snel op de vuilnisbelt of onder in de kast. Wist je dat wij Nederlanders gemiddeld 46 nieuwe kleren per jaar kopen? Gemiddeld bestaat onze garderobe uit 173 kleren, waarvan we ongeveer 50 items niet gedragen hebben het afgelopen jaar. 

Uitbuiting - Textielarbeiders over de hele wereld nog steeds op grote schaal uitgebuit. Werkdagen van 12 uur, overuren die niet worden uitbetaald en gevaarlijke werksituaties zijn hier slechts een paar voorbeelden van.

Door de opkomst van fast fashion worden kleren steeds goedkoper en neemt de kwaliteit af. De lage prijzen klinken mooi, maar de werkelijke kosten zijn hoog. Dit werd pijnlijk duidelijk toen op 24 april 2013 1130 mensen overleden en meer dan 2500 mensen gewond raakten door het instorten van de Rana Plaza fabriek in Dhaka, Bangladesh. Deze fabriek produceerde kleren voor veel bekende merken en fashion ketens. Helaas geven ook hogere prijzen geen garantie, sinds een flink aantal dure merken hun kleren laat produceren in dezelfde fabrieken als de goedkope modeketens.

Het overconsumeren van (fast) fashion is in onze ideaalwereld 'old fashioned' en liever nog helemaal uit de mode. Kleding hergebruiken is de toekomst.Wij zetten ons hiervoor in door onze kleren te ruilen, tweedehands kleding te kopen en vooral door fast fashion links te laten liggen. Wij zorgen ervoor dat dit ook voor jou gemakkelijk én leuk wordt. Wij voeren campagnes en acties, creëren evenementen, zetten klerenruilpunten op, verbinden, informeren, inspireren en stimuleren op een luchtige en speelse manier.

Het is tijd voor een klerenrevolutie om overconsumptie van (fast) fashion voor goed te verbannen! Doe jij mee?